Село Голешово е разположено в север-северозападното подножие на граничната планина Славянка (Алиботуш). В непосредствена близост до него се намира биосферният резерват „Алиботуш”. Голешово отстои на 46 километра от град Сандански, на 21 километра от селоКатунци и на 14 километра от село Петрово. Голешово се слави с богатото си историческо минало. Според археолозите в околностите му е имало поселищен живот още от времето на новокаменната епоха(5000 г.пр.Хр.), а при сегашното му разположение – след последната четвърт на IV в.пр.Хр. Важна духовна опора на местното население се двете черкви – „Свети Димитър”, построена през 1833 г. и „Успение Богородично”, построена през 1853 г.
Село Голешово е победител в конкурса на БНТ САТ за най-красиво и малко известно място в България „Моят край е най“ 2009 година. Конкурсът бе обявен от предаването „Пътеводител БГ“ на БНТ, съвместно с Държавната агенция по туризъм и Камарата на строителите в България.
Историческа забележителност в село Голешово е запазената Хаджисимеоновата плевня, в която през 1903 г. поетът революционер Пейо Яворов с група четници води продължително сражение с турския аскер. През 1903 г. Яворов пише за Голешово в книгата си „Хайдушки копнения“. В селото правят впечатление няколкото старинни каменни моста над селската рекичка. В планината има малка пещера Капе, в която през 1903 г. са отсядали четниците на Гоце Делчев. Северозападно от Голешово в местността Врися има останки от селище от новокаменната епоха, съществувало през античността, средновековието и османския период. В местността Краище, югоизточно от селото, е открито селище от късния период на бронзовата епоха. Близо до него, в местността Езерища, е открит античен некропол с гробове от каменни плочи. Северозападно от селото, в местността Солището и Перинарски лъки, е открито поселение от късния период на желязната епоха. Следи от антично селище и некропол от периода III – IV в. са намерени в местността Мъшиник, южно от селото. Останки от антични селища – в местността Тучидол, Бъза и Черешар. Останки от късната античност има в местността Пазлак – некропол и в местността Градището – крепост. Югозападно от Голешово в местността Селище, са открити останки от средновековно селище, съществувало и през османския период. На Голешовска река в селото са запазени 4 каменни моста от края на XVIII и началото на XIX в.

Винен