Неподправената любов към миналото и традициите по тези земи са причината местните ревниво да пазят фолклора и обичаите си в тяхната неподправена пищност и многообразие. Не се изненадвайте, ако посещавайки Сандански или селцата около него, се озовете в сърцето на някой от традиционните фестивали, многобройни селски събори или празници. Те са важна част от живота на местните и незабравимо преживяване за гостите на дестинацията.

  • „Пирин фолк“ е международен фестивал на балканското фолклорно творчество, който се провежда през месец септември (първия уикенд) в град Сандански. Той е един от най-престижните  фестивали в България, който всяка година събира участници от различни държави и е среща на традиции,  култури и езици в името на песенния фолклор.
  • Балкански младежки фестивал „Младостта на Балканите” се провежда през месец септември (втория уикенд) в Сандански и е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа. Той дава възможност на младите да разширят своя мироглед и контакти в многообразна палита от разнообразни интереси, умения и възможности за изяви на разлинчни сцени.
  • През месец септември (последния уикенд) посоката е към най-малкия град в България – фестивал „Гроздобер в Мелник”. С песни и танци на мегдана в Мелник, винопроизводители и любители почитат и благодарят за божествената дионисиевата напитка, благославяйки двете големи сили — плодородието на земята и човешкия труд.
  • Всяка година, през месец февруари (втория уикенд), фестивалът „Златен грозд” в Мелник събира винопроизводители и ценители на мелнишкото вино на празнични дегустации, надигравания и надпявания.
  • Какво е фолклорът на Пирин без творчеството на сестри Бисерови от едноименното село? През месец юни солистката на световноизвестното трио — Любимка Бисерова представя на публиката автентичния местен фолклор на фестивал „С песните на сестри Бисерови”. Всяка година гости на фестивала са представителни фолклорни групи от различни държави.
  • Село Склаве е едно от най-старите поселища в община Сандански. Всяка година в дните предшестващи християнския празник Свети дух, се провежда събор с хилядолетна традиция – тук е бил най-големият пазар за роби в античността, откъдето идва и името на селото (латинската дума склав, която означава роб). Легендата разказва, че на този пазар тракиецът Спартак е бил продаден като роб. В наши дни на празника в селото се прави възстановка на древния римски пазар със стоки, които са се търгували и преди хилядолетия,  продажба на роби и робини, зрелищни гладиаторски битки. Посетителите имат възможността да вкусят блюда и напитки от времето на римляни и траки. Изкусни майстори и занаятчии показват как се изработват оръжия, предмети за бита и монети.

Винен